Pék
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- átvételi és raktározási feladatokat végez;
 - nyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez;
 - eszközöket használ, gépeket és berendezéseket kezel;
 - előkészítő műveleteket végez;
 - tésztát készít;
 - tölteléket készít;
 - feldolgozza a tésztát;
 - tésztát keleszt;
 - tésztát süt;
 - befejező műveleteket végez;
 - készterméket kezel, csomagol;
 - adminisztrációs munkát végez.
 



