Baranya Megyei Szakképzési Centrum

SZC logo
 • Intézményeink
 • Hírek
 • Galéria
 • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2022. jún. 8.


IKK

  Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten

  A COVID-19 világjárvány miatti egy év kihagyás után idén májusban ismét megrendezésre került a szakmai készségek európai ünnepe. A 27 ország által szervezett több mint 800 élő, virtuális, valamint hibrid rendezvényen több mint 300 000 fő vett részt.

  Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten

  Az Európai Bizottság és egyik ügynöksége, a Cedefop által szervezett Európai Szakképzési Hét 2022 rendezvénysorozat fókuszában a szakképzés és a zöld átmenet, a fiatalabb generáció, valamint az ukrajnai háború elől menekülők szükségleteire való reagálás volt.

  A zöld átállás témája összhangban van a Bizottság „European Green Deal” néven ismert kötelezettségvállalásával, miszerint minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, beleértve az emberek felvértezését az átmenethez szükséges készségekkel.

  Május 16-20. között a Szakképzési Hét egy esernyő alá gyűjtötte a tanárokat, oktatókat, szervezeteket, diákokat, szociális partnereket és politikai döntéshozókat, hogy bemutassák a szakképzés számos előnyét a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt. Május 18-án és 19-én a Bizottság által szervezett eseményekre, köztük egy konferenciára és a kiemelt szakképzési kiválósági díjak odaítélésére került sor Brüsszelben.

  A konferencia vitaindító beszédében Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős európai biztos rámutatott, hogy a szakképzés szervesen kapcsolódik az európai munkaerőpiac prioritásaihoz és igényeihez. „Évről évre egyre jobban demonstráljuk, hogy milyen zöld lehet a szakképzés” – mondta, hozzátéve, hogy „a szakképzési rendszereknek vezető szerepet kell játszaniuk a zöld átállásra adott válaszainkban”.

  A Cedefop ügyvezető igazgatója, Jürgen Siebel moderálta a „Fenntartható versenyképesség, a társadalmi méltányosság és reziliencia” című panelbeszélgetést, ahol Albánia, Finnország és Szlovákia képviselői mutatták be az országaikban végrehajtott szakképzési reformokat.

  Chiara Riondino, az Európai Bizottság képviselője azzal érvelt, hogy a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzések Európai Szövetsége igazi sikertörténet, mivel 2013 óta több mint 1 millió gyakorlati helyet kínált.

  Siebel úr a beszélgetést összefoglalva a következőket mondta: „Gazdag vitát folytattunk – ami ilyen kiváló paneltagokkal nem is csoda. Albánia, Finnország és Szlovákia nemzeti megvalósítási terveinek áttekintésén túl eszmecserét folytattunk Oroszország ukrajnai agressziós háborúja által kiváltott menekültáradat időtartamáról és következményeiről. Egyetértettünk abban, hogy a menekültek oktatásával vagy munkaerő-piaci integrációjával kapcsolatos döntéseket nagy valószínűséggel egyénileg, nem pedig rendszerszinten hozzák meg, ami megnehezíti az előrejelzések készítését és előtérbe helyezi az agilis válaszokat”.

   

  A Cyclades csapata nyerte a #CedefopPhotoAward díjat

   

  Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke és Schmit biztos átadta a rangos szakképzési kiválósági díjat.

   

  Forrás megjelölése:

  https://www.cedefop.europa.eu/en/news/green-transition-focus-european-vocational-skills-week

  Kép forrásának megjelölése:

  https://www.cedefop.europa.eu/files/styles/large/public/2022.5.20_vet_week_headline_002.jpg?itok=_RczhloU

   

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Iskoláink cukrászati sikerei

  Iskoláink cukrászati sikerei

  A Baranya Megyei SZC iskoláinak cukrászati sikerei a Sirha Budapest, Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításán

  2022. ápr. 5.


  Herbert-Volf Mária Magdolna

  Kreativitás-fejlesztő projekt indult a Baranya Megyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában

  Kreativitás-fejlesztő projekt indult a Baranya Megyei SZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában

  Intézményünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága felkérésére, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakmai támogatásával kreativitás-fejlesztési folyamatba kezdett. Célunk, hogy az oktatás és képzés, valamint az intézményi működés számos területén a diákok – és oktatók - kreativitásának kibontakozását elősegítő változásokat vezessünk be.

  2022. máj. 13.


  Herbert-Volf Mária Magdolna

  Sikerrel zárult a Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló szakmai képzés

  Sikerrel zárult a Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló szakmai képzés

  A Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium által szervezett 450 órás szakmai képzésen 23 fő vett részt.

  2022. máj. 31.


  SZC  • KIM
  • IKK
  • Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • Magyar Nemzeti Vagyonhasznosító Zrt.
  • Pécs MJVH e-Ügyintézés
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Baranya Megyei Szakképzési Centrum

    7622 Pécs, Batthyány u. 1-3

   • Telefon: +36701993528, 705042229

    E-mail: info@szakkepzesbaranya.hu

    OM azonosító: 203049


   2023Baranya Megyei Szakképzési Centrum